Grilujeme na plynu

Date:

Ti, co mají plynový gril, si neumí vynachválit komfort při jeho používání. Ti, co grilují na uhlí, nedají dopustit na atmosféru a vůni doutnajících uhlíků. Co lze od plynového grilu očekávat a co ne? Od začátku sezóny se pro vás snažíme hledat odpověď. Přímo nad litinovým roštem s rozvoniavajúcimi dobrotami.

Není zahradního posezení či terasy, které by v letních měsících neprevoňali grilované dobroty. Grilovačka není pouze výpravou do světa kulinářství, ale i odpočinkem, zábavou a životním stylem. Poohlížíte se po novém grilu a uvažujete o plynu? Prozradíme vám, co vás čeká.

Připraven bez čekání

V bezvětrném dny netrvá více než deset minut, dokud se plynový gril nahřeje na teplotu 250 stupňů. Stačí jen otočit ventily jeho hořáků na plný výkon, zatlačit tlačítko zapalovače napájeného baterií a ozve se jemný hukot hořáků, které vyhřívají pod víkem vnitřní prostor grilu.

Na slitinových roštech šustí omastek z minulé grilování a z víka sál horký vzduch, který rozvlní pohled do dvora. Netřeba hledět na hodinky ani na displej mobilu. Ručička teploměru prozradí teplotu pod víkem, teploměry při hořácích ukáží, zda jsou již rošty dostatečně horké. Zvládne to i dítě.

Vždy správná teplota

Bez ohledu na intenzitu plamene ne všechny části roštu mají stejnou teplotu. Čím více dozadu suroviny ukládáte, tím intenzivnější horku jsou vystaveny. Zatímco krkovice svědčí intenzivní žár, která tvoří na jejím povrchu zlatohnědý karamel, karé se ptá dopředu, aby se nevysušilo. Jen plodová zelenina snese úplně všechno.

Neocenitelná je výklopná drátěná police těsně pod víkem, vysoko nad rošty. Právě tam – jako v horkovzdušné troubě – vypadnou strnulé svalová vlákna steaky, aby byly šťavnaté od okraje po okraj. Dvoufázová tepelná úprava má přece jen cosi do sebe.

nezkrotný výkon

Plynový gril je jako raketa s nezkrotnou silou. Při čtyřech hořácích počítejte s 15 kW tepelného výkonu, což je mnohem více, než dokáže nabídnout trouba v sporáku či středně velký gril na dřevěné uhlí. Teplota se při plném výkonu šplhá k 350 stupňům a rychle proniká do hloubky masa, aniž se spálilo.

Právě díky tomu chutná grilované maso úplně jinak než pečené, opékané nebo smažené. V té strnulé rychlosti se všechny cukry mění na karamel s pronikavou, lákavou chutí. Je to jako vzpomínka na staré hliněné pece, ve kterých se pekával chléb.

S kouřem a plamenem

Ani ta správná grilovací atmosféra plynu nechybí. Tuk, který odkapává z masa, stéká přes rošt na kryty hořáků, kde se po kontaktu s ohněm okamžitě vznítí. Z grilu se přes spáry valí kouř, z času na čas se objeví i jasně žluté, hravý plameny. Pouze to, co nestihne shořet, stéká po dvojitém dně otvorem do sběrné misky pod grilem. Často marně.

Tučné uzeniny a maso v plynovém grilu na litinový rošt nesmí. Některé obsahují více než 50 procent tuků, které z nich po zahřátí vytékají ven. Aby posezení pod střechou altánku nezměnilo na kouřovou šou, vyplatí se sáhnout po ocelové grilovací misce pokryté smaltem.

Najednou jakoby se nepozorovaně připlížil stánkarská atmosféra. V misce lze maso i uzeniny podlít vodou, ovocnou šťávou, pivem či vínem, přihodit k tomu několik bylinek a grilovačka získá slavnostní atmosféru. Aniž bylo třeba něco připravovat.

pr článek

Popular

Další články autora
Related

Vložkování komína jako cenově dostupné řešení pro bezpečnost a delší životnost

Udržovat komín v dobrém stavu by mělo být pro...

Kdy je vhodné zavolat instalatéra?

Každý domov se čas od času potýká s drobnými...

Bytový textil v interiérovém designu: důležité faktory

Někdy stačí vyměnit záclony a dekorativní polštáře, aby místnost...

Geodetické práce jsou potřebné ke spolehlivému zaměření a plánování

Geodetické práce jsou nepostradatelnou součástí moderního stavebnictví, plánování i...